Hrvatski numizmatički portal

petak, 22. travnja 2011.

KRATAK OPIS KOVANICE:Konstanitin I veliki
car:Konstantin I veliki
godina kovanice:337

Ova kovanica je kovana u čast vladavine 30 godina cara Konstantina I velikog.

O caru:
Flavije Valerije Konstantin rođen je 28. veljače 274. godine u provinciji Gornjoj Daciji, u gradu Naissusu (danas Niš u Srbiji). Bio je sin Konstancija I. Klora i Helene koja je živjela povučeno sve dok Konstantin nije došao na vlast. Njoj je omogućio slobodan pristup carskoj riznici, njezino je ime i lik dao utisnuti u kovani novac i obasuo je svim počastima što odgovaraju položaju jedne carice. Helena je taj visoki položaj iskoristila da čini dobro. Konstantin je dobio pridjev Veliki na bojnom polju. Cijeli se život borio protiv odmetnutih pretendenata na carski naslov te barbarskih upada sa sjevera i istoka. Konstantin dolazi na vlast nakon što je Dioklecijan odstupio s vlasti. Izabrale su ga na zapadu britanske legije, dok je na istoku u Rimu bio izabran Maksencije. Nakon neuspjelih dogovora dogodio se rat 312. kod Milivijskog mosta između Konstantina i Maksencija gdje je Konstantin pobijedio uz pomoć štitova na kojima je bio nacrtan križ, a legenda kaže da je u noći prije borbe ukazao križ gdje je pisalo u tom ćeš znaku pobjediti.

Konstantin I. Veliki sa Modelom Konstantinopolom (Mozaik u Aja Sofiji).
Nakon toga je 313. g. pod pritiskom majke Helene objavio Milanski edikt u kojem je objavio da kršćanstvo postaje slobodna religija, nakon toga podijelio je mnoge darove crkvi te je novčano pomagao majci u izgradnji mnogih crkvi, jedna među njima bila je i Bazilika Rođenja Isusova u Betlehemu koja je izgrađena na mjestu gdje se vjeruje da je rođen Isus Krist. Konstantin je podržavao novu vjeru što dokazije sva dobra djela koja je i napravio, ali se tek pokrstio na samrti jer se krštenjem brišu svi dotadašnji grijesi. Dana 7. ožujka 321. g. objavio je Konstantinov edikt kojim je uveo venerabilis die Solis (lat. "časni dan Sunca"),nedjelju kao građansku instituciju, te zakonski naredio njezino svetkovanje, zabranivši bilo kakve građanske ili obrtničke poslove u taj dan.

Konstantin I.
Konstantin Veliki osnovao je novo administrativno središte Rimskog carstva, Novi Rim, koje je bilo ukrašeno brojnim palačama, hipodromom, crkvama. Novi Rim postaje glavnim nasljednikom klasične rimske civilizacije i novom kršćanskom prijestolnicom, a kasnije će ga nazvati Konstantinopol. Pod tim je imenom više od tisuću godina bio najrazvijeniji grad na svijetu.
Car Konstantin Veliki je 325. godine stavlja izvan zakona gladijatorske igre, koje se i dalje sporadično održavaju do 450. g. 330. Konstantin je proglasio Novi Rim (kasnije po njemu nazvan Konstantinopol) glavnim gradom carstva zbog njegove razvijenoti i važnosti.

Konstantin I. Veliki
Constantine Musei Capitolini.jpg
Glava Konstantina I. Velikog u Kapitolinskog Muzeja u Rimu.
rimski car
Vladavina306. - 337.
PrethodnikKonstancije I. Klor
NasljednikKonstantin II.
SuprugeMinervina
Fausta
Djeca
Konstantina
Helena
Krisp
Konstantin II.
Konstancije II.
Konstans I.
Puno ime
Flavije Valerije Aurelije Konstantin
DinastijaKonstantinova dinastija
OtacKonstancije I. Klor
MajkaSveta Helena
Rođen28. veljače 274.
Niš, Srbija
Preminuo22. svibnja 337
İzmit, Turska
Vjerapoganstvo, kršćanstvo


Tekst o Konstantinu velikom je preuzet sa Wikipedije.
O kovanici sam ja sam napisao.