Hrvatski numizmatički portal

ponedjeljak, 7. ožujka 2011.

NOVČANICA OD 2 LIRE 1945., GOSPODARSKE BANKE ZA ISTRU, RIJEKU I SLOVENSKO PRIMORJE - rekonstrukcija


17. rujna 1945. osnovana je Gospodarska banka za Istru, Rijeku i Slovensko Primorje sa sjedištem u Rijeci i emitiran je novac s nominalnom vrijednošću izraženom u lirama. Naziv valute odabran je vjerojatno radi održavanja kontinuiteta s prije rabljenim lirama. Taj novac je obično nazivan: B-LIRE, BARCHETTE (barkete - po prepoznatljivom motivu jedrilice na moru) odnosno JUGOLIRE.

Serija jugolira sastoji se od osam apoena i to: 1 lira, 5 lira, 10 lira, 20 lira, 50 lira, 100 lira, 500 lira i 1000 lira. Tiskane su u više boja na različitim papirima. Svi apoeni, osim onoga od 1 lire, imaju prepoznatljivi znak - jedrilicu. Na svim novčanica¬ma otisnut tekst na hrvatskom, slovenskom i talijanskom jeziku.

Osim navedenih apoena, postoji i novčanica od 2 lire koja nije nikad izdana i postoji samo kao probni tisak. Prema podacima iz literature, pretpostavlja se da postoje samo 4 primjerka od kojih su 3 u Italiji, a jedan se nalazi u Hrvatskoj.

Novčanica od 2 lire istih je dimenzija kao i novčanica od 1 lire. Otisnuta je u plavo-ljubičastoj boji. Na licu novčanice nalazi se partizan i jedrilica, te upozorenja krivotvoriteljima na hrvatskom, slovenskom i talijanskom jeziku. Na naličju je oznaka nominale i naziv emitenta na hrvatskom, slovenskom i talijanskom jeziku.



Izvor:http://hrvatskanumizmatika.forumhr.com/t139-novanica-od-2-lire-1945-gospodarske-banke-za-istru-rijeku-i-slovensko-primorje-rekonstrukcija
Objavio:Administrator